STOPafvalwaterTWENTE © 2023
info@STOPafvalwaterTWENTE.nl
Olie, afvalwater en de CE methode
Om dit artikel goed te begrijpen moet je de CE-
Het grootste olieveld van West-
Bij de start van de productie was men ervan overtuigd dat opslag in de ondergrond een ideale manier was om moeilijk te behandelen afval -
Eerst het perspectief
Er is voor het winnen van de stroperige olie in het Schoonebeek-
Wij stellen een alternatief voor, waarbij het afvalwater net als in Emlichheim, maar op een op Schoonebeek afgestemde werkwijze wordt hergebruikt. Het grootse deel (80%) wordt gebruikt voor de stoomproductie en de reststroom (het overblijvende afvalwater) wordt geïnjecteerd in het olieveld zelf. Deze werkwijze vraagt 1% à 2% van de stookwaarde van de olie.
De olieproductie zelf zal door opnieuw in de aquifer te injecteren niet minder worden.
Intermezzo
Wanneer een bedrijf een afvalstroom wil lozen moet dit bedrijf aantonen waarom lozen de voorkeur verdient boven een andere methode (bijvoorbeeld recycling). Dat kan zijn door (grote) milieutechnische of financiële struikelblokken. De overheid heeft hier het laatste woord.
De overheid kijkt daarbij in hoeverre er methoden ontwikkeld zijn om alternatieven van lozen te realiseren. Het uitgangspunt is dat lozen niet gewenst is, en dat staat niet ter discussie. Ook niet wanneer bijvoorbeeld radioactief materiaal in een 1000 jaar houdbare kist (in feite buiten de biosfeer) wordt verpakt.
Het verschil tussen het LAP en de CE methode is, dat volgens de CE-
Het is vanuit dit uitgangspunt geredeneerd onmogelijk om een alternatief te maken dat in een milieu-
Met het toenemend gebruik van de ondergrond groeit daarentegen het besef dat de ondergrond steeds dichter bij het leefmilieu van de mens komt en een schaars goed word.
Inpassen in het Landelijke AfvalbeheerPlan (LAP)
Bodemeigenheid en terugneembaarheid
In de CE-
In de invulling van de CE-
Vervolgens worden de randvoorwaarden aangepast om injectie in de gasvelden mogelijk te maken. Dit is natuurlijk een verdraaiing van de feiten:
*Stel (als je het water al zou kunnen terugzuigen) dat met het productiewater uit het gasveld geen interactie met de kalk-
Of zou men alsnog het teruggepompte water jarenlang (!!!) gaan behandelen en het zout bovengronds opslaan of scheiden en hergebruiken?
**Fysisch gezien is gas samendrukbaar en dempt het beweging en trillingen. Water is "hard" en geeft trillingen door, zonder stevigheid te bieden, zoals steen. Chemisch gezien is water een oplosmiddel voor onder andere kalk, natriumchloride (keukenzout) en andere stoffen uit de diepe ondergromd.
Wateronttrekking
Het onttrekken van oppervlaktewater, hetgeen gewoonlijk zwaar weegt bij dit soort ingrepen, zou met het oog op de toenemende droogte meegewogen moeten worden. Het grote watergebruik van de oliewinning wordt wereldwijd als een probleem erkend. In een BREF (milieu-
Voor de stoomproductie wordt op dit moment gezuiverd water water van de RWZI gebruikt voor de Puurwaterfabriek. Het water wordt daarvoor verder gedestilleerd, waarbij de reststroom met alle verontreinigingen weer wordt teruggeloosd op het oppevlaktewater. Er wordt netto dus zeer zuiver drinkwater onttrokken aan het milieu.
Ter vergelijking: in Haaksbergen wordt het water van de RWZI gebruikt voor de irrigatie van gewassen, die dit met de toenemende droogte goed kunnen gebruiken.
Gratis afvalbak
De milieu-
Daarnaast wordt op dit moment geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende compartimenten in de ondergrond. Een voormalig gasveld is iets anders dan een aquifer, waar water stroomt.
In onze beleving is de milieubelasting van de ondergrond het kleinst wanneer het productiewater wordt geinjecteerd in de olie-
Water komt weer in een waterlaag,
Er is geen extra ruimtegebruik van de ondergrond,
De oorspronkelijke achtergrondconcentratie van zout in het water blijft gelijk,
Beoordeling van aanwezigheid van mijnbouwhulpstoffen kan veel milieuvriendelijker.
In de Europese regelgeving wordt overigens middels de BAT (Best Available Techniques) de voorkeur voor hergebruik van de geïnjecteerde stoom overigens duidelijk uitgesproken (Europese commissie -
Samenvatting en Conclusie
De randvoorwaarden bodemeigenheid en terugneembaarheid worden misbruikt om de CE-
Wateronttrekking heeft een negatief effect op het milieu en kan via de circulaire methode eenvoudig voorkómen worden.
De ondergrond is een deel van onze leefomgeving, die niet bedoeld is als gratis afvalputje.
Mijnbouwhulpstoffen kunnen kritischer onder de loupe worden genomen.
Volgens de Europese regelgeving is hergebruik van het afvalwater verplicht binnen nu en 3 jaar.
Harbrinkhoek, Vasse, Ootmarsum, Rossum
mei 2020
Stichting StopAfvalwaterTwente.
Download printvriendelijke versie: