Welkom Nieuws Onze Acties Evaluatie 2021 Doe Mee

STOPafvalwaterTWENTE © 2023

info@STOPafvalwaterTWENTE.nl

De vervuiler betaalt, de NAM niet


Bij de olieproductie in Schoonebeek komt een heleboel afvalwater mee uit de bodem. Het grootste deel van dit water is afkomstig van de stoominjectie. Een klein deel is formatiewater, dat uit de ondergrond zelf afkomstig is. De hete stoom is nodig om de olie vloeibaarder te maken en op die manier uit de grond te kunnen zuigen.

Het water voor de stoom-opwekking is ultrapuur water. Dat water wordt weggenomen van het oppervlaktewater (de rotzooi blijft achter). Het water wordt samen met de olie weer uit de grond gehaald. Na scheiding van de olie kan het water volgens onze methode met een beperkte hoeveelheid energie geschikt gemaakt worden voor opnieuw de volgende stoom-opwekking.


De NAM loost het water echter liever diep onder de grond. Dom vinden wij - dat is weggegooid water  - in tijden van droogte. Wel goedkoop vindt de NAM.

Dat de NAM dit kan doen heeft te maken met drie speciale omstandigheden:


De hoeveelheid water, die wordt geïnjecteerd is momenteel 1,2 miljoen m³ water per jaar en zal groeien naar twee à driemaal deze hoeveelheid.  Nog afgezien van de risico's van de injectie van het water in zoutvelden, zoals dat nu gebeurt, is het water zo niet meer beschikbaar voor mensen, planten en dieren boven de grond, die er met de huidige droogte meer behoefte aan hebben.Lees hier meer over olie en afvalwater ...